Robert såg: One False Move (1992) – Recension

Vår lyssnare Robert P rekommenderade oss One False Move så jag tog mig an denna film och lämnar härmed min recension. Kan avslöja att jag blev positivt överraskad.

Handlingen i One False Move

Hela filmen inleds med en ganska grym stöt, utförd av Ray (Billy Bob Thornton), Pluto (Michael Beach) och den något malplacerade Fantasia (Cynda Williams). De stjäl en hög med kokain och $15.000 från en langare i Los Angeles. Därefter flyr de söderut i bil medan FBI börjar jaga dem.

På en ljudupptagning från stöten nämns småstaden Star City och två agenter sänds dit för att bevaka en släkting till en av de misstänkta ifall de dyker upp där. Där träffar de byns energiske Sheriff Dale (Bill Paxton).

Det utvecklas sedan till två parallella historier som oundvikligen går mot sitt sammanflätande crescendo. Den ena historien är de flyende som dras mot just Star City. Den andra är de metropoliska agenternas upplevelser i småstaden under Sherrif Dales vägledning.

Vad jag tyckte

Jag nämnde att den inledande kuppen är grym, och den sätter verkligen tonen. Det är väl utfört och jag tas direkt in i filmen emotionellt.

Denna kvalitet fortsätter filmen igenom och hela tiden är jag med emotionellt, vilket är ovanligt för min del. Det är skicklig regi, bra manus med bra dialog samt bra skådespeleri från samtliga närvarande. Jag köpte kanske inte Cynda Williams från första början. Hon är den svagaste länken skådespelarmässigt, men fungerar tillräckligt bra.

Bill Paxton som sheriff Dale i One False Move (1992)
Bill Paxton som sheriff Dale

Jag njuter verkligen av filmen och spänningen byggs upp. Främst genom att jag blir mer och mer investerad i karaktärerna. Musiken bistår filmen väl, även om inledande soundtrack påminner extremt mycket om Lethal Weapon (1987). Allt är skickligt utfört och tillika skickligt sammansatt.

Men… slutet. All uppbyggnad blåser bort på ett par snabba minuter som saknar drama. Plus att man lämnas med ett frågetecken, som det inte känns som att filmen var av typen att ställa. Det rör en av karaktärernas öde, låt mig säga intet mer.

Betyg

Emedan filmen medan jag såg den växte från en sjua till en åtta, så sköt slutet ner det till en sjua igen. Det är en bra film, en mycket bra film, men efter att ha fått så många godsaker kändes slutet som att man bara drog mattan från under fötterna och gick därifrån.

Dock kan jag definitivt avsluta min recension av One False Move med att starkt rekommendera denna till alla som vill ha ett brottsdrama med oviss utgång, bra historia och fylliga karaktärer.

Betyg: 7 av 10


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *