Robert såg: Parasit

Min kära svägerskas tillika kära make frågade lite hux flux om vi skulle se Parasit på bio, och då den stått på min lista redan innan den stora uppståndelsen så tackade jag gladeligen ja (efter att ha säkrat med min käresta att hon kunde ta barnen förstås. 😊

Handlingen i Parasit

För er som inte vet så handlar filmen om en arbetslös koreansk familj som använder grannens wifi och tar ströjobb för att få en peng här och en peng där. När sonen sedan genom en vän får ett erbjudande av sin kamrat att ta över hans roll som privatlärare i engelska åt en rik familjs dotter, så blir det början till en bedrägerihärva.

Till en början är filmen roande, hur de nästlar in familjemedlem efter familjemedlem i olika arbetsroller hos den rika familjen. Därefter går det givetvis fel, varpå saker och ting eskalerar.

Vad jag tyckte om Parasit

Personligen har jag svårt att se vad den stora uppståndelsen kring filmen handlade om. Det är absolut en bra film, men inte en fantastisk film. Den är inte heller särskilt originell. Det var inte svårt att lista ut vad som i princip skulle ske när de väl nästlat sig in i rikemansfamiljen där allt gick så bra till en början. Det är klart att det skulle gå åt skogen – frågan var bara hur. Det fanns där en oväntad vinkling, men det var just inte mer än ett ovanligare sätt att lösa samma handlingsförlopp som vi sett i så många filmer.

Sett till regi och skådespelarinsatser så var det överlag återigen bra, men inget fantastiskt. Castingen var jättebra och fadern i den rika familjen var en extremt karismatisk skådespelare som jag hela tiden vill se mer av.

Dock kändes det inte som att jag riktigt kunde köpa vissa personers beslut och handlingar. Detta gällde främst fadern i den fattiga familjen, och hur han . Detta kan dock ha varit en kulturmiss, där jag missar vissa förolämpningar eller mikro-uttryck som är vardag hos koreaner.

Inkonsekvent karaktärskompetens

Det fanns också ett irriterande moment av att den fattiga familjen till en början visste precis vad de skulle säga och när, de fattade alltid kalla, kalkylerade beslut, oavsett om det var på studs eller förberedda tal. Men sedan när handlingen krävde att det skulle gå lite sämre så förlorade karaktärerna plötsligt den förmågan. Från att ha varit bedrägerimästare, blev de plötsligt handfallna klumpedunsar.

En liten sak som låg filmen till last för mig personligen, var att jag var tvungen att läsa texterna. När jag ser filmer på engelska kan jag koncentrera mig på själva filmen, medan jag här måste släppa skådespelarna och miljön för att läsa textremsorna. Det fråntog nog en del av inlevelsen också.

Mitt betyg på Parasit

Allt som allt så var bioupplevelsen av Parasit ett ”mjä”. En godkänd rulle, men jag blev inte emotionellt investerad i hög grad, den var inte jätterolig och inte heller läskig eller full av oväntade tvister, utan oväntat förutsägbar. Mitt betyg blir därför mycket lägre än hyllningarna på IMDb.

Betyg: 6/10

Läs fler filmrecesioner via denna länk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *