Robert såg om: The Shawshank Redemption

När jag ursprungligen såg The Shawshank Redemption gav jag den en 8 av 10 i betyg på IMDb (jag betygsätter alla filmer jag ser där). För mig är gränsen mellan 7 och 8 vattendelaren mellan ”en schysst rulle” och en film som sätter sina spår i någon del av mig. Efter att ha sett om den så kan jag stå fast vid mitt betyg.

Det här är en fantastiskt bra film, vilket ju kanske avslöjas av att den ligger på 1:a(!) plats av alla filmer på IMDb. Den har alltså högst snittbetyg av alla filmer någonsin gjorda och slår Gudfadern med någon decimal. Personligen lägger jag den uppenbarligen inte så högt, men jag är inte chockerad. Det är en tilltalande historia som i ett perfekt tempo hinner spela på nästan alla våra känslor.

Rollbesättningen (casting) är klockren. Ljussättningen excellent, även om den är bra mycket mer påtaglig i början än i senare delen av filmen. Tempot som sagt perfekt. Ja, det finns inte mycket att störa sig på i denna film.

Baserad på Stephen Kings novell The Shawshank Redemption

För den som inte vet är filmen baserad på en novell av Stephen King. Och Kings karaktärer brukar jag alltid uppleva som överdrivet endimensionella. De har en egenskap, ett läge som de är hela tiden. Det finns också ett panteon av standardkaraktärer. Den på något sätt handikappade som är god och kommer till nytta sitt handikapp till trots. Kyrktanten/-gubben som alltid ställer till det och möter sitt rättmätiga öde. Den rensjälige, om än inte alltid perfekte, som möter alla svårigheter och ofta får spegla oss läsare i historien.

Brooks – en stereotypsik King-karaktär som går ett stereotypsikt King-öde till mötes

Regissören Frank Darabont, som också adapterat novellen till ett manus, hanterar dock dessa stereotyper med bravur. Utan att helt frångå konceptet så tonar han ner det stereotypa och gör dem lite mindre uttalade. Det är en tillräcklig balansgång för att ta udden av Kings karaktärs-syndrom.

När man vet hur The Shawshank Redemption slutar

I och med att jag vet hur filmen slutar nu, med den tvist som väl alla vid det här laget känner till, så blev denna gång jag såg filmen istället en studie i alla ledtrådar som presenterades. När jag såg denna film första gången så förutsåg jag INTE det exakta slutet, och jag är en som brukar göra det. Däremot minns jag att jag blev arg på mig själv för jag tänkte i början, när han står och ristar på väggen att ”undrar om inte…” och sen glömde jag det. Precis som regissören avsåg. Jag kan bara ta av min hatt och buga ödmjukast för hans cineastiska konststycke.

Betyg på The Shawshank Redemption

Det här är en sådan film jag kan rekommendera för verkligen alla, oavsett kön, ålder eller preferens. Det är en av min frus absoluta favoritfilmer och hon kunde inte varit mer diametralt motsatt i vad hon uppskattar i en film, så när vi båda gillar något har det en bred publik att se fram emot. Om du är en av dem som inte sett denna film ännu – ta en kväll när du inte har något annat på agendan och se till att se den på en ordentlig skärm. Det är en snyggt berättad historia – för både ögon och hjärta!

Betyg: 8 av 10
(oförändrat från tidigare)

Hitta fler recensioner av filmer via denna länk!

2 comments on “Robert såg om: The Shawshank Redemption

  1. Mr Bordeaux skriver:

    Tack för en bra recension! Här håller jag med dig till 100%

    1. Robert skriver:

      Kul! I och med att jag uppfattar att vi brukar se lite olika på filmiska saker, så bevisar det väl än mer min tes att detta ”är en film som alla gillar”!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *